Поради по догляду за кухонним комбайном
Поява в 1940 р. кухонного комбайна, означала революцію в домашньому господарстві. В ті роки перероблена і готова до вживання їжа була великою рідкістю. М'ясо перемелювали в м'ясорубці, хліб випікали один раз в тиждень, а сосиски набивали фаршем вручну. Кухонний комбайн міг усе це робити в рази швидше.
Кухонний комбайн був дуже громіздким, важким і досить голосно гудів під час роботи. Проте він економив час, робив усе більш якісно. У комплект з першим кухонним комбайном входили 6 насадок: терка для переробки овочів, сиру, фруктів, соковижималка для цитрусових, пристрій для нарізки домашньої локшини, ножі для нарізки овочів, блендер для подрібнення будь-яких продуктів і приготування дитячої суміші, насадки для замісу тіста.
Основною перевагою кухонного комбайна у всі часи вважалося те, що він об'єднував в собі відразу декілька приладів: міксер, соковижималку, кофемолку, м'ясорубку. Придбати усі ці прилади окремо справа морочлива і накладна.
Щоб така чудова справа, як приготування їжі не захмарилося видом гори продуктів, які необхідно чистити, різати, терти, шаткувати, скористайтеся універсальним помічником — кухонним комбайном. Комбайн здатний за декілька хвилин нашаткувати і перетерти овочі і фрукти, нарізувати продукти скибочками, приготувати м'ясний і рибний фарш, паштети, пюре, подрібнити зелень, замісити тісто тощо.
Кухонний комбайн складається з двигуна, чаші і комплекту насадок. Основним показником мотора є швидкість обертання. Прості моделі мають тільки одну швидкість, а сучасніші - від 4-х швидкостей і більше.
Робоча чаша комбайна — це ємність, в якій знаходяться оброблені продукти. Ви можете придбати додатково ще декілька чаш для зручності приготування декількох блюд одночасно. Чаші можуть бути з різних матеріалів — пластикові, металеві або скляні. Важливим параметром є об'єм чаші.При цьому існує не лише максимум, але і мінімум місткості. Чаші для переробки невеликого об'єму продуктів мають спеціальну конструкцію дна і низьке розташування насадок.
Функціональні можливості комбайна визначаються різноманітністю і кількістю насадок.
Сучасні комбайни можуть комплектуватися наступними видами насадок:
- Ніж для подрібнення і рубки продуктів.
- Дисковий ніж - нарізка скибочками, шаткування.
- Терка - шаткування, терка.
- Соковижималка - центрифуга.
- Соковижималка для цитрусових.
- Насадка-блендер - для змішування рідин, дитячого харчування, коктейлів.
- Диск-емульгатор - змішування соусів, рідкого тіста, яєчних білків.
- Міні-мельничка - для подрібнення маленьких порцій продуктів.
- Прес - насадка для приготування пюре і фруктової маси.
- Морожениця.
- Млинок для круп.
Найголовніше питання при виборі комбайна - який помічник Вам потрібний? Компактний або багатофункціональний?
Компактний коштує недорого, займає мало місця, але має обмежену кількість функцій. Як правило, він може нарізувати овочі, порубати м'ясо, змішати тісто. Потужність його в середньому від 400 до 700 Вт, має 2-3 швидкості обертання і чаша 1,5-2,5 літра.
Багатофункціональний апарат, здатний впорається з великою кількістю продуктів, має безліч насадок(см вищий) і виконує різноманітні функції. Комплектується чашею 2,5-3 літри. Усі багатофункціональні комбайни забезпечені блендером. Для зручності користування, в цих апаратах передбачений регулятор швидкості, розрахований на 3-15 положень. Потужність таких комбайнів, як правило, від 700 Вт і вище.
Кухонний комбайн економить час, зберігає вітаміни і мінеральні речовини, а приготовані блюда виглядають свіжими і апетитними. Наприклад, фруктові і овочеві салати, соки або ніжні муси, приготовані за допомогою кухонного комбайна, завжди радуватимуть вас і ваших гостей.
При акуратному зверненні комбайн прослужить достатньо довго. Варто пам'ятати, що апарат розрахований на 10-15 хвилин безперервної роботи. Після закінчення цього часу, його варто зупинити приблизно на такий же проміжок, а після продовжити роботу.